Skip to content
Datum: 10 juli 2020

Hartpatiënten speels in beweging met mixed realitygame

Stel: je hebt net een hartoperatie gehad en moet van de fysiotherapeut zo snel mogelijk weer gaan bewegen. Hoe prettig is het dan om dit op een strand te doen, waar je de zee hoort en ziet en vogels spontaan op je hand komen zitten? In het HagaZiekenhuis is dit binnenkort mogelijk voor patiënten. En dat alles gewoon op de afdeling in het ziekenhuis.

Het nieuwe beweegprogramma Fitte Vogels werkt met een mixedrealitybril. Dat is zoiets als een virtualrealitybril, met dát verschil dat bij mixed reality de omgeving zichtbaar blijft. Er worden hologrammen toegevoegd aan de echte omgeving, waardoor de patiënt zijn eigen kamer ziet, maar zich tegelijkertijd in een strandomgeving waant. In die omgeving kan er een vogel op zijn hand gaan zitten. Deze vogel moet de patiënt dan vrijlaten in een portaal dat opent naar de zee. Hierdoor komt hij of zij in beweging, maar zo speels dat het niet voelt als een opgave.

Irene Reiziger van het HagaInnovatielab en de afdelingen Fysiotherapie en Cardiochirurgie van het HagaZiekenhuis ontwikkelden het spel in samenwerking met het bedrijf HoloMoves. Het spel bestaat uit twaalf levels, verdeeld over de vier fases van het standaardbeweegschema na een openhartoperatie. Het spel bouwt rustig op: van zittend spelen in bed tot staand spelen in de kamer.

De mixedrealitygame past heel goed binnen ons beweegprogramma Haga uit Bed (HUB), dat onze fysiotherapeuten ontwikkelden om patiënten na een operatie snel weer mobiel te krijgen. Dit bevordert het herstel.

Het spel is eerst getest in het HagaInnovatieLab door fysiotherapeuten Stephan Leroux en Renee Teunissen en verpleegkundige Tara de Boe. Stephan: “Het spel was ontzettend leuk en uitdagend. Doordat je de omgeving blijft zien, kun je, ondanks dat je helemaal opgaat in de game, veilig blijven bewegen.”

De komende weken gaan collega’s en (poli)klinische patiënten het spel verder testen. Bij een goede ontvangst komt het beweegprogramma in de klinieken in gebruik. De mixedrealitytechniek biedt veel aanknopingspunten voor verdere toepassing binnen het ziekenhuis.

Wil je voortaan onze nieuwsbrief ontvangen?