Skip to content
Datum: 13 juni 2019

Draadloze druksensor voorkomt klachten en opname hartfalenpatiënt

Een kleine druksensor in de longslagader, de CardioMEMS, moet voor hartfalenpatiënten opname in het ziekenhuis voorkomen. De sensor meet dagelijks de druk. Als deze verhoogd is, kan een behandeling met medicijnen klachten zoals kortademigheid en vochtophoping voorkomen. Ook is dan geen opname in het ziekenhuis nodig. Dat is beter voor de patiënt, het vergroot de kwaliteit van leven en het is goedkoper. Het HagaZiekenhuis voert deze nieuwe eHealth technologiemethode sinds kort uit.

Cardioloog Jan Willem Borleffs laat de druksensor zien die bij patiënten met ernstig hartfalen in de longslagader wordt geplaatst. Dankzij deze kleine druksensor kunnen hartfalenpatiënten, nog vóórdat zij klachten krijgen, behandeld worden. Daardoor zijn er minder opnames nodig.

Cardioloog Jan Willem Borleffs legt uit. “Bij patiënten met ernstig hartfalen werkt de pompfunctie van het hart niet goed. Dit leidt tot kortademigheid, vasthouden van vocht en vaak tot opname in het ziekenhuis. Uit onderzoek is gebleken dat voordat deze klachten zich voordoen, de druk in de longslagader al oploopt. Dat is het eerste teken dat het hart het bloed niet meer goed kan rondpompen. Als we dan direct een behandeling met medicijnen starten, voorkomen we dat klachten ontstaan.”

Dagelijkse meting
Het meten van de druk in de longslagader gebeurt dus via de druksensor. Het inbrengen van deze sensor gebeurt ‘minimaal invasief’ via de liesslagader. De sensor heeft geen batterijen nodig en gaat het hele leven mee. De patiënt voert dagelijks de meting uit door thuis op een kussen met meetapparatuur te gaan liggen. Een signaaltje maakt duidelijk dat de meting is gelukt en de uitkomst wordt direct naar het ziekenhuis gestuurd. Een oplopende longdruk is direct meetbaar. Jan Willem: “Voor de metingen hoeft de patiënt niet naar het ziekenhuis te komen. Wij krijgen de gegevens in het Hartcentrum automatisch via een beveiligd elektronisch systeem binnen. Zodra we afwijkingen constateren bellen wij de patiënt op en starten we met medicatie. De patiënt voelt zich er veiliger bij, omdat hij op afstand in de gaten wordt gehouden.”

Twintig Nederlandse ziekenhuizen, waaronder het HagaZiekenhuis, voeren deze nieuwe proactieve benadering in studieverband uit.

Bron: www.hagaziekenhuis.nl

Wil je voortaan onze nieuwsbrief ontvangen?